Tak na wszelki wypadek, gdyby ktoś nie miał dosyć świątecznych słodkości, podaję przepis na bardzo łatwą w wykonaniu babkę.
Składniki:
- 6 jajek
- szklanka cukru
- półtorej szklanki maki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki oleju - zwykłego
Sposób przygotowania:
Jajka umyć i pojedynczo rozbijać do kubka, jeśli dobre wlewać do miski w której będą ucierane. Następnie utrzeć je z cukrem na puszystą masę. Do masy przez sitko ( lepiej się napowietrzy) dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wkręcić ją do jajek z cukrem. Na koniec dolać olej. Już niedługo i delikatnie wkręcić olej do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Przelać ciasto do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką. Piec ok. 50 min. w temp. 170. Po lekkim wystudzeniu wyjąć babkę z foremki. posypuje cukrem pudrem lub oblewam polewa czekoladowa.
Polewę można zrobić z masła, cukru i kakao, lub ze stopionej czekolady.
Dziś przepis na tę pierwsza polewę.
Składniki:
- 3 łyżki wrzącej wody lub mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- pól kostki (10 dag) masła
Wykonanie:
Do rondelka wlać wodę i rozpuścić w niej cukier (kolejność rozpuszczania poszczególnych składników jest ważna. Składniki nie będą się rozwarstwiać. Następnie dodajemy pokrojone na małe kawałeczki masło i roztapiamy je. Zdejmujemy z ognia i energicznie wsypujemy przesiane kakao. Tak samo energicznie mieszamy rózgą lub trzepaczką, tak by powstała gładka, lśniąca polewa. Po lekkim przestudzeniu polewamy ciasto. Na polewę możemy posypać wiórki kokosowe migdały, lub orzechy drobno pokrojone.
Źródło: Wiesława Kusztal, Extra Brodnica