Czasami bardzo niewiele potrzeba, aby urozmaicić przygotowane na posiłek danie. 

 Możemy zrobić jakiś ciekawy sos, lub dodatek z warzyw. Może to być np. salsa. Dziś proponuję salsę ze świeżych ogórków. Dodatki przeze mnie proponowane można zmienić na inne jakie lubicie, byle tylko smaki pasowały do siebie.

Składniki:
-2 długie zielone ogórki
- mała czerwona cebula
- ząbek czosnku
- łyżka soku z cytryny, lub limonki
- łyżeczka posiekanej świeżej natki pietruszki, lub szczypioru
- łyżeczka koperku świeżego, lub mrożonego
- ok. pól łyżeczki soli
Wykonanie:
Ogórki umyć i obrać. Przekroić  wzdłuż na pół, wydrążyć  nasiona i pokroić w niewielką kostkę. Lekko posolić i odstawić, aby puściły sok. Czosnek zmiażdżyć i posiekać. Cebulę obrać i pokroić w drobną  kosteczkę. Odsączyć ogórki. Posiekać natkę, szczypiorek i koperek. Wymieszać  delikatnie wszystkie składniki. Doprawić do smaku. Może wyostrzyć odrobiną chili, a może dodać szczyptę cukru. Doprawcie, jak lubicie.

Teraz tylko przykryć miskę folią spożywczą i  wstawić na ok. 15-30 min. do lodówki.
Podawać z gotowanym mięsem wołowym, lub drobiowym.

 

Wiesława Kusztal, Extra Brodnica

Artykuł sponsora/partnera - zawiera lokowanie produktu/marki