artykuły tematyczne

Porady

Artykuły zawierają lokowanie produktu, marki lub wskazanie sponsora

Trójkąt roboczy w kuchni - co warto wiedzieć?

Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w każdym domu. Aby spełnia ona swoje założenia konieczne jest jej właściwa aranżacja. Warto wiedzieć, że jest ona najbardziej praktyczne i funkcjonalna, gdy jej wnętrze opiera się na tzw. trójkącie. Warto zapoznać się z najważniejszymi informacjami na temat tego rozwiązania. 

Czym jest trójkąt roboczy?

Właściwa organizacja przestrzeni kuchennej sprawia, że wszystkie prace będą wykonywane dużo szybciej i łatwiej. Aby sprawić, że rozmieszczenie najważniejszych sprzętów było łatwiejsze, warto kierować się zasadą trójkąta roboczego. Polega ona na ergonomicznym rozmieszczeniu takich sprzętów jak zlew półtorakomorowy producenta Sink Quality, lodówka oraz kuchenka. Zgodnie z tą zasadą elementy te powinno się rozmieszczać w wierzchołkach trójkąta, a łączna długość ramion tego trójkąta nie powinna przekraczać 7 metrów. 

O czym pamiętać projektując trójkąt roboczy?

Dobrze zaaranżowany trójkąt kuchenny powinien spełniać kilka warunków. Przede wszystkim trzeba pamiętać o właściwej odległości między poszczególnymi sprzętami. Specjaliści określają, że między lodówką a zlewozmywakiem powinna być przerwa wynosząca 120 - 210 cm, między lodówką a kuchenką: 120 - 270 cm, a między zlewem a kuchenką 90 - 210 cm. 

Zachowują właściwy układ mebli, a także stosowane odległości, można mieć pewność, że komfort i wydajność pracy będzie bardzo wysoka. Dzięki takiemu rozmieszczeniu można zaoszczędzić wiele sił oraz energii, podczas przygotowywania posiłków, a także sprzątania. Dużą zaletą trójkąta jest także możliwość w pełni funkcjonalnego wykorzystania przestrzeni. Dzięki temu organizacja wnętrza będzie o wiele lepsza. 

Trójkąt roboczy - różne układy 

Trójkąt roboczy może wyróżniać się różnymi układami. Jednym z rozwiązań jest zabudowa dwurzędowa, w której meble znajdują się po dwóch stronach, po jednej stronie dodatkowo wstawiona jest lodówka oraz zlewozmywak, a po drugiej kuchenka. Kolejną możliwością jest kuchnia w kształcie "L", kiedy to lodówka oraz zlew są umieszczone na boku dłuższym, a na krótszym znajduje się kuchenka. Ostatnią możliwością jest aranżacja kuchni w kształcie liter U oraz G. W takim układzie sprzęty umieszczone są na ścianach przeciwległych. 

Warto także zaznaczyć, że trójkąt roboczy można także wykorzystać w kuchni z modną obecnie wyspą. Zgodnie z taką zasadą, można umieścić na wyspie zlew lub dodatkowo także płytę kuchenną. Należy jednak pamiętać, aby zlew miał rozmiar dopasowany do wyspy kuchennej. W większych kuchniach, można także wykorzystać wyspę jako blat roboczy, a w pozostałych miejscach kuchni umieścić najważniejsze sprzęty. 

Trójkąt roboczy wydziela kilka stref. Pierwsza z nich to strefa zapasów, która oczywiście obejmuje takie sprzęty jak zamrażarka czy lodówka. Kolejne strefy to strefa przechowywania, zmywania, przygotowania, a także gotowania. 

Strefy w kuchni świetnie pokrywają się z trójkątem roboczym, dzięki czemu praca w kuchni staje się jeszcze bardziej efektywna i wygodna. 

NAWIGACJA

Tagi

related Posts